פסילת רישיון נהיגה על ידי קצין משטרה
פסילה מנהלית היא פסילת רישיון נהיגה אותה מטיל קצין משטרה על רישיונו של נהג שביצע את אחת העבירות המאפשרות פסילה וזאת לפי פקודת התעבורה התשכ"א – 1961.
הפסילה נקבעת לתקופה קצובה הקבועה בפקודת התעבורה וזאת בהתאם לחומרת העבירה אותה ביצע.
סעיף 47 לפקודת התעבורה – קצין משטרה בדרגת מפקח ומעל יכול לפסול בפסילה מנהלית רישיונו של נהג.
כאשר אין קצין משטרה בשטח, רשאי שוטר בדרגה נמוכה יותר לדרוש מהנהג שנתפס בגין העבירה להתלוות אליו לתחנת המשטרה, או לחילופין לאפשר לו לנהוג עד 72 שעות כאשר בזמן זה, הנהג יוזמן לתחנת המשטרה, על מנת ליטול את רישיון הנהיגה שלו.
הליך שימוע לפני פסילה או השבתה מנהלית
בהליך השימוע יודיע הקצין לנהג בדבר העבירה המיוחסת לו, הקצין ישמע את טענות הנהג וירשום אותן ויחליט באם לפסול את רשיונו של הנהג לתקפה קצובה.
הליך השימוע הינו הליך קריטי ובעל השפעה להמשך התנהלות משפט התעבורה.
כבר בהליך זה קיימת חשיבות מכרעת להתייעצות עם עו"ד תעבורה על מנת לבטל או לכל הפחות להביא לקיצור משך תקופת הפסילה המנהלית.
קצין המשטרה, במסגרת החלטתו לעניין הפסילה המנהלית שוקל במכלול שיקוליו את עברו התעבורתי של הנהג, כלומר, הרשעותיו הקודמות של הנהג, ותק שנות הנהיגה שלו, עיסוקו של הנהג, נסיבות האירוע וכן נסיבותיו האישיו של הנהג.
קצין משטרה אשר היה לו יסוד סביר להניח כי נגד הנהג שביצע את העבירה יוגש כתב אישום, רשאי לפסול מנהלית את רישיונו לתקופות מסוימות, הכל בהתאם לחומרת העבירה.
תקופות פסילה מנהלית
- פסילה ל – 90 ימים :בגין מעורבות בתאונת דרכים בה נהרג אדם.
- פסילה ל – 60 ימים : בגין מעורבות בתאונת דרכים בה נפצע אדם אך לא נהרג אדם ונגרם נזק לרכוש.
- פסילה ל – 30 ימים : בגין העבירות שבתוספת הרביעית לפקודת התעבורה הכוללות:
- נהיגה בשכרות
- עקיפה בסיכון כשהדרך לא פנויה או כשקיים קו הפרדה רצוף נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים
- אי עצירה לפני מעבר חצייה וסיכון הולכי הרגל
- הסעת נוסעים בשכר כאשר מספרם עולה המותר לאותו סוג רכב
- הובלת מטען במשקל כולל החורג ב 25% מהמותר
- מהירות החורגת מהמותר ב 30 קמ"ש בדרך עירונית וב 40 קמ"ש בדרך בינעירונית או מהירה
- אי ציות לתמרורים 'האט' ו- 'עצור'
- אי עצירה לפני מסילת ברזל כאשר המחסום יורד טרם הגעת הרכבת
כאשר נהג אינו מגיע לשימוע שנקבע לו, אזי:
לפי סעיף 47(ו) לפקודת התעבורה, רשאי קצין המשטרה לפסול את רישיון הנהיגה שלו אף בהעדרו.
בקשה לביטול פסילת רישיון מנהלית
- סעיף 48 לפקודת התעבורה קובע כי נהג אשר רישיון הנהיגה שלו נפסל בפסילה מנהלית, רשאי להגיש לבית המשפט לתעבורה אשר באזור שיפוטו הוא נתפס, בקשה לביטול הפסילה המנהלית. בדרך כלל דיון בבקשה כזו נקבע תוך 7 ימים מרגע הגשתה.
- בית המשפט ישקול בדיון בבקשה לביטול הפסילה המנהלית את מסוכנות הנהג, העילה בגינה נפסל הנהג, האם קיימות ראיות לכאורה לעבירה, נסיבות אישיות של הנהג והאם השימוע נערך כדין. הנהג שרישיונו נפסל או עו"ד לתעבורה המייצג אותו אמור לשכנע את בית המשפט כי לא תהיה בהמשך נהיגתו פגיעה בביטחון הציבור וכי לא נשקפת מסוכנות מנהיגתו.
- יש לציין כי היום לאור הנחיות אגף התנועה, ברבות מהעבירות לא רק שניתנת פסילה מנהלית ע"י קצין אלא אף התביעה מגישה בקשה לפסילה עד תום ההליכים.
על החלטת בית המשפט בבקשה לביטול הפסילה המנהלית או בהחלטה בגין פסילה עד לתום ההליכים, ניתן להגיש בקשה לעיון חוזר לבית המשפט לתעבורה שנתן את ההחלטה או הגשת ערר באופן מיידי.