הסכם ממון

הסכם ממון בין בני זוג – עו"ד ונוטריון ורד שי

 

מהו הסכם ממון?

הסכם ממון הינו הסכם הנערך על פי חוק יחסי ממון. חוק יחסי ממון קובע כי כל עוד לא נקבע אחרת, רכוש, הון וזכויות אשר אדם צבר לפני הנישואין יישארו שלו במקרה של פרידה ורכוש שנצבר במהלך חיי הנישואים יתחלק באופן שווה לאחר הפרידה.

נשמע שהחוק מכסה את העניין הרכושי טרום הנישואין, אולם הלכה למעשה, המצב מורכב יותר, שכן גם נכסים המוגדרים כנכסים אישיים יכולים להפוך לרכוש משותף באם תוכח כוונת שיתוף (הלכת השיתוף) ועל מנת למנוע מצב משפטי בעייתי אשר יגרור את בני הזוג למסכת משפטית ארוכת טווח, הנוהג הקיים הוא לחתום על הסכם ממון ולמנוע מחלוקות עתידיות אפשריות.


מה ניתן להסדיר באמצעות הסכם ממון?

באמצעות הסכם ממון בני הזוג יכולים להסדיר ביניהם את ענייני הרכוש ועניינים משפטיים נוספים. ההסכם מבטיח כי במקרה של פרידה או גירושין, לא יתעוררו "הפתעות" בנוגע לסוגיות משפטיות שונות וכוונתם המקורית אכן תחול באשר לעניינים אלו.

בהסכם ממון ניתן להגדיר למשל, את הנכסים השייכים לבני הזוג בעת עריכת ההסכם, הגדרת דין הנכסים העתידיים, הגדרת החובות ואופן חלוקת הנכסים במקרה של פרידה.


כאשר בני הזוג מעוניינים שחלוקת הרכוש תהיה שונה מברירת המחדל הקבועה בחוק (חלוקה שיוויונית), מומלץ לערוך הסכם ממון. למשל, בני זוג שלא מעוניינים לחלק את הזכויות ממקום העבודה, או כאשר צפויות מתנות או ירושות, בני זוג הנמצאים בפרק ב' וכבר כל אחד מהם צבר רכוש והתחייבויות, במצב שכל אחד מבני הזוג רוצה לדאוג לרכוש העתידי של ילדיו מקשר קודם באמצעות הרכוש שצברו עד כה.

בהסכם ממון קובעים הצדדים את הסמכות לערכאה המשפטית אשר תידון במחלוקת, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.

מתי ניתן לערוך הסכם ממון?

ניתן לערוך הסכם ממון טרום הנישואין או בזמן הנישואין, למשל כאשר בכוונת בני הזוג לקבוע מערכת רכושית שונה מזו הקבועה בחוק יחסי ממון.

כיצד ניתן לאשר את הסכם הממון?

טרום הנישואין ניתן לאשר את ההסכם בפני נוטריון או בפני בית המשפט, לאחר הנישואים ניתן לאשר את הסכם הממון אך ורק באמצעות בית המשפט לענייני משפחה.

מתי הסכם ממון מתבטל?

הסכם ממון אינו מתבטל מעצמו, על מנת לבטלו או לשנותו, יש צורך בהסכם נוסף או נספח שיאושר בבית המשפט.

 
הסכם ממון אינו מחליף צוואה

יובהר, הסכם ממון אינו מחליף צוואה, אלא מפרט מה שייך למי ומה תהיה צורת החלוקה במקרה של פרידה אך לא במקרה של מוות! שהרי במקרה מצער זה, צורת החלוקה שונה וחלים דינים שונים ולכן חיוני ואף הכרחי לערוך צוואה לצד עריכת הסכם ממון.


צוואה, בניגוד להסכם ממון, יכולה להיערך ללא צורך בידיעת או נוכחות בן הזוג, שהרי היא אישית ולפי דעת המצווה בלבד.

 

 

רכוש