נהיגה בשכרות מידע כללי
נהיגה בשכרות
פקודת התעבורה מקנה סמכות לשוטר לדרוש בדיקה לגילוי שכרות הן מאלכוהול והן מסמים מנוהג רכב או ממונה על רכב
(ממונה על רכב מוגדר כמורה לנהיגה הנמצא ברכב עם הנהג החשוד בנהיגה בשכרות או מלווה של נהג חדש הנמצא עימו ברכב, אם ימצא כי הממונה נוהג בשכרות תיוחס לו עבירה שכרות בהיותו ממונה על רכב. כאשר מלווה של נהג מבצע עבירת שכרות בהיותו ממונה על רכב, נפגע מכך גם הנהג החדש בעצמו כיוון שזה האחרון נמצא כעת נוהג ללא מלווה כדין- סעיף 12א1 לפקודת התעבורה). השוני מצוי בסירוב הממונה להיבדק, כאן יש להבחין בין מורה לנהיגה למלווה.
- שוטר רשאי לדרוש הן מנהג והן מממונה על רכב המעורב בתאונת דרכים קטלנית שגבתה חיי אדם, להיבדק בבדיקה לגילוי שכרות בין אם קיים חשד לשכרות ובין אם לאו.
- כאשר מתעורר חשד סביר לפיו אדם שנפטר בעקבות תאונת דרכים בה היה מעורב, היה בין הגורמים לתאונה, יבקש השוטר מרופא ליטול ממנו דגימת דם או נוזל גוף אחר על מנת לבדוק אם מצוי בגופו אלכוהול או סמים מסוכנים.
- שוטר רשאי לבצע בדיקת נשיפה לגילוי אלכוהול, גם ללא חשד מוקדם, דהיינו, מצב בו לא בוצעה עבירת תעבורה ומבלי כל צורך לחשד סביר כי הנהג שיכור.
- לשוטר קיימת סמכות לעכב נהג החשוד בנהיגה בשכרות – משך העיכוב לא יעלה על 3 שעות. לשוטר אף קיימת סמכות לעכב את כלי הרכב ולערוך בו חיפוש על מנת לחפש ראיות הקשורות לעבירה.
- שוטר רשאי לבדוק נהג למציאת אלכוהול/סמים בגופו, במספר דרכים. דגימת דם, דגימת שתן ודגימת אוויר נשוף שזו הבדיקה המוכרת והשגרתית ביותר.
- בטרם בדיקת הינשוף, השוטר יבצע לנהג בדיקת מאפיינים. לעיתים די בכשלון בבדיקה זו על מנת שהנהג יימצא שיכור על פי חוק.
- בדיקת המאפינים הינה אותה בדיקה המוכרת מהסרטים של הליכה על קו ישר, הבאת אצבע אל האף ועוד מספר מבחנים פיזיים. מהי בדיקת מאפיינים?
- בבדיקה זו מבקש השוטר מהנהג החשוד לבצע פעולות מסוימות על פי טופס מובנה אחיד וקבוע.
- טופס בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות הכולל קריטריונים להתייחסות השוטר. בדיקה זו נחלקת למספר חלקים ביניהם:
- שיחה עם הנהג החשוד – מהיכן הגיע ולאן התכוון לנסוע? האם שתה משקה אלכוהולי? האם הוא נטל תרופות ? האם אכל ומתי?
- מבחן ביצוע – עמידה יציבה, הליכה בקו ישר ולא הליכה מתנודדת; הבאת אצבע (ימין ושמאל) לאף, בעיניים עצומות.
- מאפייני שכרות כלליים – התנהגותו של הנהג; צורת הדיבור שלו; הופעתו החיצונית – עיניים אדומות; ריח אלכוהול, בקבוקי שתייה, אופן הדיבור
- לאחר סיום בדיקת המאפיינים ייבדק הנהג החשוד בבדיקת ינשוף :
בדיקת אוויר נשוף נעשית ע"י נשיפה במכשיר הינשוף. במידה ונמצא כי יש בגופך 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אחד אוויר נשוף ומעלה, הינך נחשב שיכור על פי הפסיקה (בדגימת דם כמות העולה על 50 מ"ג של אלכוהול ל-100 מיליליטר דם) – בעניין זה בעפ"ת 25457-04-10 שניתן בבית המשפט המחוזי בירושלים, נקבע כי הכמות הקובעת לעניין הוכחת השכרות היא 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף.
- מכשיר ה -'ינשוף בשמו המקצועי DRAGER ALCOTEST מספר xxxx הינו מכשיר שאושר על ידי שר התחבורה בהסכמת שר הבריאות ואף ע"י משרד התקנים כפי שהוקם באמצעות משטרת ישראל.
קצת על מכשיר ה"ינשוף" ובשמו המקצועי DRAGER ALCOTEST - מכשיר זה נמצא בשימוש אגף התנועה של משטרת ישראל והוא נועד למדידת כמות אלכוהול באמצעות נשיפה.
מכשיר הינשוף מיוצר בגרמניה על ידי חברת DRAGER הגרמנית. המכשיר עבר שינויים והתאמות לפי דרישת משטרת ישראל וזאת על פי הקריטריונים שנקבעו על ידה. בדיקתו השוטפת והתיקונים של מכשיר הינשוף נעשים על ידי מעבדת מחלקת התנועה במשטרה.
הנבדק מתבקש לנשוף אוויר מריאותיו אל צינורית אשר מחוברת למכשיר, וזאת באמצעות פיה סטרילית וחדשה. האוויר נכנס אל תא מדידה ושם מחומם ונמדד על ידי שני חיישנים:
- חיישן EC המבצע בדיקה אלקטרו כימית על ידי תא המייצר זרם חשמלי שעוצמתו משתנה בהתאם לכמות האלכוהול המזוהה. (חיישן זה נועד לוודא בעיקר את סוג החומר הנמדד (אלכוהול).
- חיישן IR הבודק את דגימת האוויר באמצעות הקרנת גלי אינפרא אדום על האוויר הינשוף. יצויין כי בדיקת החיישן IR נעשית פעמיים כאשר התוצאה הנמוכה מבין השתיים היא הקובעת. תוצאות הבדיקה נרשמות ביחידות של מק"ג, כאשר המכשיר "מעגל" את התוצאות באופן אוטומטי כלפי מטה.
למשרד עו"ד ורד שי נסיון רב בתחום, ראה לדוגמה)